Børn og unge er dobbelt ramt af smartphonen

Børn og unge er dobbelt ramt af smartphonen

Smartphonen gør, at både deres forældre og de selv er fraværende. Første skridt er at forstå, at skærmaktiviteter er lige så vanedannende som alkohol, narko, gambling og tobak.

Det at modtage en sms, en besked på Messenger eller en Instagram-notifikation frigør dopamin i hjernen og giver dermed en umiddelbar følelse af velvære. Men ligesom andre vanedannende stimulanser er det kortsigtet nydelse på bekostning af langsigtet tilfredsstillelse, og derfor blive man afhængig af at få det næste kick – og det næste. Og storforbrugere af disse stimulanser er da også generelt mere deprimerede og mere tilbøjelige til at føle sig stressede end mennesker, der har et mere formålsorienteret forhold til disse teknologier. Forskning har vist, at der på tilsvarende vis opstår abstinenser hos storforbrugere, hvis adgangen til fx smartphonen nægtes eller begrænses.

I kan jo prøve det selv hjemme i jeres familie.

Læs hele mit debatindlæg: Det, børn og unge har brug for, er deres familie!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *