Familien er meget vigtigere, end vi tror

Familien er meget vigtigere, end vi tror

Når godt 95% af vi danskere siger, at familien er det vigtigste i livet, mener vi som regel “for det enkelte menneske”. Men familien er også virksomhedernes oversete medspiller og samfundets fundament. Hvis vi er villige til at sætte handling bag ordene, kan vi udrette mirakler.

Det enkelte menneske

Som mennesker er vi dybt afhængige af sociale relationer, og familien er vores primære relationer. Et interessant studie fra Harvard viser, at relationer påvirker vores trivsel, helbred og levealder. Læs om denne og andre spændende undersøgelser i mit nylige indlæg i POV.international.

Virksomhederne

Vi bruger ofte betegnelsen WorkLife Balance om balance mellem familie- og arbejdsliv. Selvom intentionen bag begrebet er god nok, er det strengt taget noget misvisende, da “Work” ikke umiddelbart synes at indgå i “Life”. Og selvfølgelig gør det det – vi har behov for at have både familie og job – så jeg er begyndt at bruge begrebet LifeBalance i stedet.

Desværre er der mange virksomheder, der anser familie og arbejde som delliv, der konkurrerer om medarbejdernes tid og engagement. Intet kunne være mere forkert. Medarbejdere, der oplever balance mellem familie- og arbejdsliv, er mere produktive samt mindre syge og stressede (det viser flere undersøgelser). Min påstand er, at disse medarbejdere tilmed er dygtigere, fordi familien byder på træning af nogle af de vigtigste personlige kompetenser som fx empati/EQ, teamwork og konflikthåndtering.

Min opfordring til virksomhederne er derfor at betragte familien som en medspiller og invitere medarbejderne til en åben dialog med fokus på gensidighed i indsats og løsninger. Det er win-win.

Samfundet

Der er flere tegn på, at der er noget, der ikke fungerer optimalt. Vi ser en stigning i antallet af mennesker, der føler sig stressede, samt børn og unge, der har svært ved at finde et holdepunkt i livet. For mig er det hævet over enhver tvivl, at familien er samfundets fundament: Velfungerende familier giver et velfungerende samfund. Derfor har vi alle en interesse i, at familien styrkes – og vi kan hver især yde vores bidrag ved at arbejde på at skabe det familieliv, vi drømmer om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *