Det kan vi lære af Marie Kondo

Det kan vi lære af Marie Kondo

Marie Kondo, der har programserien “Tidying Up” på Netflix, siger selv, at det unikke i hendes system, KonMari, er, at hun går frem efter kategori (tøj, bøger osv.) fremfor efter rum (soveværelse, køkken, stue osv.). For mig er det unikke ved Marie Kondo, at hun skaber glæde i familien og i hjemmet. Det er en værdig mission.

Hvis du ikke allerede har set Marie Kondos programmer, så anbefaler jeg, at du gør det – og meget gerne sammen med din familie, så det bliver til en fælles oplevelse.

Selv har jeg det lidt svært ved den amerikanske stil, men grundbudskabet går rent ind hos mig. Marie Kondos genistreg er at bringe glæden ind i familien. Det gør hun på tre fronter.

1. Glæden ved ting

KonMari starter med, at der sorteres ud i de ting, man har, og det sker i en bestemt rækkefølge startende med tøjet.

Når man har lagt alt sit tøj i en bunke – tøjbunken er i sig selv er en øjenåbner – sorterer man efter følgende princip:

  1. Det tøj, der giver en glæde, beholder man
  2. Det øvrige tøj siger man pænt “Tak” til og sender til genbrug, så det kan skabe glæde for andre

Det, man så står tilbage med, er tøj, der skaber glæde.

Når man har været alle kategorierne igennem, er hjemmet kun fyldt med ting, der brunger glæde, mens alt andet er sorteret fra og givet videre.

2. Glæden ved orden

Marie Kondo er stor fan af systematik – det er vist ingen overdrivelse. Hun har en speciel måde at lægge tøj sammen på, og hun bruger små og store kasser til opbevaring af alt.

Resultat 2 af oprydningsprocessen – og der er tale om en proces, der kan strække sig over flere måneder – er, at hjemmet fremstår ryddeligt og pænt. Og endvidere at alt har sin faste plads, så hver ting er nem at finde, når man skal bruge den. Slut med at spilde tid og blive frustreret over, at man ikke kan finde saksen, når man åbne posen med hundemad.

I vores familie har vi altid bestræbt os på at leve minimalistisk – set i et velfærdsperspektiv – fordi det tager trykket betydeligt af dagligdagen, at man kun skal forholde sig til de ting, der rent faktisk har værdi. Når vi laver mad, kan vi også fokusere på selve madlavningsprocessen, fordi køkkenknive, grydeskeer mm. har deres faste pladser. Jeg er ikke bleg for at indrømme, at vi er blevet afhængige af orden, fordi vi har lært, hvor stor forskel der er på et rodet og et ryddet hjem. For os er der ingen tvivl om, at rod er en væsentlig kilde til stress. Både fordi det giver dårlig energi, og fordi man spilder meget tid på at finde ting, man skal bruge.

3. Glæden ved at løse opgaver

Det, der især slår mig i Marie Kondos programmer, er, at familiens opgaver ændrer sig fra at være “sure pligter” til aktiviteter, som familien er fælles om og finder glæde i.

Det har altid været en af mine kæpheste, at de huslige opgaver rummer et stort potentiale for fællesskab, teamwork og glæden ved at skabe synlige resultater.

Læs gerne to af min tidligere indlæg om opgaver:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *