HverdagsBarometer: Vejen til overskud i hverdagen

HverdagsBarometer: Vejen til overskud i hverdagen

Tak til alle dem, der har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen HverdagsBarometerDK, der kortlægger danskernes syn på og oplevelse af hverdagen.

I dette blogindlæg kan du læse hovedkonklusionerne samt de 5 bedste tips til overskud i hverdagen.

Hverdagen er grå, forstyrrelser stresser, og børn slider på parforholdet

Gennemsnitligt set er hverdagen grå

Danskerne er delt i 4 næste lige store grupper:

  1. Hverdagsoverskuddet er højt eller for det meste højt.
  2. Det er lavt eller for det meste lavt.
  3. Hverdagen er lala.
  4. Hverdagsoverskuddet svinger en del op og ned.

Forstyrrelser er en stor og udbredt stressfaktor

6 ud af 10 danskere lader sig jævnligt, ofte eller dagligt forstyrre af private/familiemæssige forhold i arbejdstiden.

Og netop afbrydelser anføres som den klart største arbejdsmæssige stressfaktor. Meget større end arbejdspres, støj og uklare/modstridende krav/mål/forventninger.

Børn slider på parforholdet

Par uden børn er langt mere tilfredse med deres parforhold end par med børn – på alle faktorer.

Det er især sexlivet samt manglen på par- og alenetid, der har det svært i børnefamilierne.

For lidt tid til det vigtige nærvær

96% mener, at nærvær og omsorg i hverdagen er vigtigt eller meget vigtigt, men under halvdelen af danskerne er tilfredse med den tid, som familien har i løbet af ugen (incl. weekenden).

Tiden kan ellers nemt hentes ved at skrue ned for medieforbruget, men generelt undervurderer vi big-time, hvor meget tid vi reelt bruger på medier!

Opgaverne er børnefamiliens uudnyttede potentiale

I 8 ud af 10 børnefamilier varetager den eller de voksne størstedelen af opgaverne, og de løses for det meste individuelt.

Dermed går familierne glip af det nær- og samvær, som et samarbejde om løsning af familiens opgaver ellers byder på.

Danskerne har mange ambitioner – og knald på i hverdagen

Selvom mere end halvdelen af danskerne mener, at det er vigtigere at have en velfungerende hverdag end at komme på en fed ferie engang imellem, har de alligevel ambitioner på mange områder (prioriteret): familie, arbejde, personlig udvikling, bolig, ferieoplevelser, venner, sport og uddannelse/efteruddannelse.

7 ud af 10 angiver, at der er knald på i hverdagen. En fjerdedel af danskerne har knald på 24/7.

De 5 bedste tips til den gode hverdag

Adskil arbejde og familie

Arbejde og familie er som olie og vand: De kan ikke blandes. Og sammenblandingen af de to delliv viser sig da også at være den klart største stressfaktor.

Det er vigtigt at have et arbejde, så det skal vi fortsat prioritere – og med god samvittighed. Det er også vigtigt, at vi har en familie. Heldigvis er der rigeligt plads til begge dele, hvis vi prioriterer rigtigt og lader være med at blande de to delliv sammen.

Kør familielivet i lavt tempo – og vær nærværende

Især på et punkt afskiller familie- og arbejdslivet sig fra hinanden: Tempoet!

På arbejde skal der leveres og præsteres – her foregår det i højt tempo. Det er helt naturligt, og det kommer i øvrigt ikke til at ændre sig i fremtiden.

Vi kan lide at arbejde og kan sagtens holde til det – selvom det er moderne at påstå det modsatte. Det, vi ikke kan holde til, er at køre i højt tempo hele tiden. Det er den ene årsag til, at familielivet skal køres i lavt tempo, så familien bliver det sted, hvor vi samler kræfter.

Den anden årsag er, at kærlighed og nærvær – fundamentet i enhver familie – tager tid.

Et lavt familietempo giver altså dobbelt gevinst!

Hold en jævn ugerytme

»Ro, renlighed og regelmæssighed« er nok en gammel pædagogisk parole, men udtrykker stadig tre fundamentale menneskelige behov.

Roen findes i det lave tempo og nærværet. En god rytme over alle ugens syv dage – især med regelmæssige sengetider – er et solidt fundament for et godt (familie)liv. Og renlighed forstået som orden i sagerne, herunder økonomien, kommer man også langt med her i livet.

Løs familieopgaverne sammen

Familiens opgaver er et overset aktiv. Det skaber sammenhængskraft i familien at løse opgaverne sammen – og tilmed styrker det ligestillingen samt børnenes selvstændighed og evne til at tage ansvar.

Fremfor at bande over opgaverne – hvilket de ikke går væk af – så brug dem som en aktivitet, som familien kan være sammen om og glæde sig over at løse i fællesskab. Det er mere givende end Ludo!

Prioritér alene-/partid og sex – og skru ned for medieforbruget

Gennemsnitligt betragtet bruger vi danskere mere tid på Netflix, Facebook mm. end på at gå på arbejde – de fleste af os ved det bare ikke. Medietiden kan med fordel veksles til tid, der bruges på familien samt på parfoldet og en selv – og det kan endda gøres uden at arbejde mindre. I kan også frigøre tid ved at slå jer sammen i en gruppe af forældre, der på skift aflaster hinanden.

Sex er vigtigt for langt de fleste. Og sex er en fantastisk god indikator på, om man trives, for sex kræver overskud. Stil derfor jævnligt dette spørgsmål: »Dyrker vi/jeg nok og god nok sex?« Hvis ikke, så find ud af, hvad der skal til for, at det kommer til at ske.

Få hele rapporten (pdf, 52 sider)

Ønsker du at få tilsendt hele HverdagsBarometerDK-rapporten, så kontakt Bo Bresson på [email protected].

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *